6 online tools om Nederlands te oefenen

Je hebt misschien al eens een cursus gevolgd om Nederlands te leren maar nu wil je je niveau zelfstandig verhogen. De enige vraag is: hoe?! Gelukkig staat het internet vol met nuttige websites en tools om je Nederlands te verbeteren! Zonder dat je daar een docent voor nodig hebt. Handig toch?

In dit blog geven we je zes tools waarmee je aan de slag kunt zodat jij straks het benodigde B2+ niveau hebt om te slagen voor de Taaltoets Nederlands voor Medici

1. De Slimme Nieuwslezer

De slimme nieuwslezer is een online tool om je leesvaardigheid te oefenen en je vocabulaire uit te breiden door het lezen van nieuwsartikelen. Niet met abstracte artikelen of verhalen maar met échte en actuele nieuwsartikelen uit Nederlands kranten om je Nederlands mee te oefenen. 

In het nieuwsartikel zijn er verschillende woorden onderstreept. Wanneer je op het woord klikt, kun je de uitspraak beluisteren, de vertaling zien of het woord in context bekijken. Daarnaast zie je aan de rechterkant een opdracht waarbij je op het ‘luidspreker’ icoontje kan klikken. Schrijf het woord in de zin dat je hoort. 

Bovenin het venster kun je ook op het ‘muisje’ klikken om meer te oefenen met de woorden uit het artikel. 

Hoe werkt het?

 • Ga naar: https://nieuwslezer.bibliotheek.nl/home/aanmelden.html en maak een account; 
 • Ga naar je profiel rechtsboven en klik op: ‘voorkeuren’;
 • Selecteer bij ‘hulptaal’ de taal waarin je de vertalingen wilt zien; 
 • Klik rechtsboven op ‘LEZEN’ om terug te gaan naar de nieuwsartikelen; 
 • Kies een nieuwscategorie uit de bovenste balk: Nederland, wereld, geld, economie of sport; 
 • Kies een nieuwsartikel. Onder elk artikel staan een aantal witte boekjes. 
  Hoe meer boekjes, hoe moeilijker het artikel! 
 • Begin met lezen en oefen met het vocabulaire!

Niveau: om te oefenen met De Slimme Nieuwslezer heb je minimaal een A1-niveau nodig. 

Tip:
Schrijf de woorden die je nog niet kent op zodat je ze kunt blijven oefenen.

2. Podcasts

Het luisteren naar podcasts is de ideale manier om je Nederlands te oefenen. In de auto of trein naar je werk of misschien op de fiets terwijl je boodschappen doet. Er zijn een aantal podcasts die super geschikt zijn voor studenten die Nederlands leren. Hier volgen onze tips:

5-minuten Nederlands

Een podcast over de Nederlandse taal en cultuur, speciaal gemaakt voor mensen die Nederlands studeren vanaf een B1-niveau. Een echte aanrader, met een heleboel afleveringen om je eindeloos te vermaken. Je vindt de podcast via deze link.

Nieuws in makkelijk Nederlands 

Vind je het lastig om het nieuws in het Nederlands te verstaan? Dan is deze podcast voor jou! Een podcast waarin het wekelijkse nieuws wordt besproken in een makkelijker taalgebruik. Op deze manier is het nieuws goed te volgen en kun je oefenen met je luistervaardigheid. 

Je vind de podcast hier.

Een beetje Nederlands

Dit is zeker één van onze favorieten. Een podcast over de Nederlandse cultuur, geschiedenis, tradities én interessante Nederlanders, gesproken in een makkelijk en helder taalgebruik. Deze podcast is geschikt voor gevorderde studenten die al een B1-niveau hebben. 

Beluister de podcast hier.

3. Lyrics Training 

Lyrics training is een website waar jij je Nederlands kunt oefenen door het luisteren van leuke Nederlandstalige muziek. Als je van muziek houdt en je luistervaardigheid wilt oefenen, is Lyrics Training een goede online tool. Heb je inspiratie nodig qua Nederlandse muziek? Kijk dan eens op deze Nederlandstalige muziek afspeellijst op Spotify.

Hoe werkt het?

 • Ga naar: https://lyricstraining.com/nl/
 • Controleer of ‘Dutch’ geselecteerd staat als taal bovenin; 
 • Kies een liedje. Je ziet meteen een top 10 met populaire liedjes. Leuk om hiermee te beginnen!
 • Selecteer je niveau. Je kan makkelijk beginnen en het steeds moeilijker maken. 
 • Vul de missende woorden in die je hoort; 

Als je een account aanmaakt, kun je ook tegen elkaar spelen. Leuk om samen met je collega’s, oud-studiegenoten of vrienden te doen. 

Veel luisterplezier!

4. Learn Dutch // Bart de Pau 

Bart de Pau is van de organisatie ‘Learn Dutch’. Hij staat vooral bekend om zijn leuke animatievideo’s op Youtube waarin verschillende routines of grammaticale onderwerpen worden behandeld. Veel cursisten zijn gek op zijn video’s, maar je moet natuurlijk wel van deze stijl houden. 

Tip: kijk ook eens naar de 'soap opera' video's!

Op zijn website vind je een aantal betaalde cursussen maar er is ook veel gratis materiaal. Kijk vooral eens naar het Youtube Kanaal dat vol staat met leerzame video’s.

Je vindt het kanaal hier.

5. Juf Melis 

Juf Melis is docent Nederlands in het voortgezet onderwijs. Alle theorie en opdrachten op haar website, kunnen ook voor jullie interessant zijn. Je kunt hier uitleg & oefeningen vinden over werkwoordspelling, spelling, woordenschat en woordsoorten. Er is veel gratis materiaal beschikbaar en je kunt honderden oefeningen maken die automatisch nakijken. 

Wil je nog meer oefenen? Dan kun je ook een betaald abonnement nemen. De oefeningen zijn geschikt voor allerlei verschillende leerniveau’s. Kijk op: www.jufmelis.nl 

6. Netflix Language Reactor 

Netflix kijken en Nederlands oefenen? Ja zeker! Het is nu ook mogelijk om Netflix te bingen zonder schuldgevoel, want als je er Nederlands mee oefent, is het niet zo erg toch? Er bestaat een speciale plugin genaamd ‘Language Reactor’ die je kan toevoegen aan je internetbrowser. 

Wat kan je hiermee? Je kunt Nederlandse films kijken met tweetalige ondertiteling: Nederlands en een taal naar keuze (indien beschikbaar). Zo kun je de film goed volgen én in de ondertiteling zien hoe de Nederlandse woorden worden geschreven. Je kunt ook op een woord in de ondertitel klikken voor een vertaling en er zijn nog veel meer handige opties! Deze tool is zeker een aanrader. 

Hoe werkt het?

 • Ga naar: https://www.languagereactor.com/
 • Klik op: install browser extension 
 • Klik op: Netflix Catalogue en selecteer als ‘source language’ Nederlands 
 • Kies een leuke film
 • Ga naar Netflix en bingen… uhh leren maar! 
Tip: Tabula Rasa, The Resistance Banker and Eigen Kweek zijn leuke films om te kijken! 

 

Dit was ons blog met zes tools om je Nederlands te oefenen en te verbeteren. Heb je meer begeleiding nodig met Nederlands studeren? Gericht op tandheelkundig Nederlands en de voorbereiding op de Taaltoets Nederlands voor Medici? Kijk dan eens bij onze opleidingen

Contact
Daniella Visser

Team Opleidingen & Cursusontwikkelaar

Wil jij ook je niveau Nederlands verhogen? Ontdek onze opleidingen!

Article

De AKV-toets wordt vervangen door taalcertificaten

3 augustus 2023

Path
Article

Dutch for Dentists: tandheelkundige behandelingen

28 september 2022

Path