AKV-toets of Taaltoets Nederlands?

Als buitenlandse tandarts moet je een verplichte taaltoets afleggen om je te kunnen inschrijven in het BIG-register. Voor een inschrijving in het BIG-register is een bewijs van taalvaardigheid namelijk verplicht. Er zijn twee verschillende toetsen die je hiervoor kunt afleggen: De AKV-toets en de Taaltoets Nederlands voor Medici

In dit blog vertellen we je meer over de twee verschillende toetsen en welke toets jij moet afleggen als buitenlandse tandarts.

Tandartsen die hun diploma buiten de EER hebben gehaald

Ben je een buitenlandse tandarts en heb je je diploma buiten de EER gehaald? Dan zal je de AKV-toets moeten afleggen. Je diploma wordt namelijk niet automatisch erkend door het BIG-register. 

Tandartsen die hun diploma binnen de EER hebben gehaald 

Ben jij een buitenlandse tandarts en heb jij je diploma binnen de EER gehaald? Dan kun je de Taaltoets Nederlands voor Medici afleggen. Je diploma wordt erkend door het BIG-register.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee toetsen? Laten we eens dieper ingaan op de inhoud van de verschillende toetsen. 

AKV-toets 

De AKV-toets is dus de toets voor buitenlandse tandartsen die hun diploma buiten de EER hebben behaald. Naast de AKV-toets, moeten deze tandartsen ook een zogenoemde BI-toets afleggen: een beroepsinhoudelijke toets. In dit blog gaan we alleen dieper in op de AKV-toets. 

De AKV-toets bestaat uit vier verschillende onderdelen:
Onderdeel A: samenvatten & presenteren 
Onderdeel B: gesprek & verslag 
Onderdeel C: Engelse leesvaardigheid 
Onderdeel D: kennis van de Nederlandse gezondheidszorg 

Zoals je ziet, is dit dus niet alleen een Taaltoets Nederlands. Je moet ook de Engelse taal beheersen op een B2/C1-niveau en je moet kennis hebben van de Nederlandse gezondheidszorg. 

Waar kun je de AKV-toets maken? 

Taleninstituut Babel is het enige instituut in Nederland dat de AKV-toets mag afnemen. Je kunt hier ook een voorbereidingscursus voor de AKV-toets volgen. 

Taaltoets Nederlands voor Medici uit de EER 

De Taaltoets Nederlands, of voluit: de Taaltoets Nederlands voor Medici uit de EER, is voor buitenlandse tandartsen die hun diploma binnen de EER hebben behaald. Voor deze tandartsen is het certificaat dat je ontvangt nadat je de toets positief hebt afgelegd voldoende voor een registratie in het BIG-register. Je hoeft dus géén beroepsinhoudelijke toets af te leggen. 

De Taaltoets Nederlands bestaat uit twee verschillende onderdelen: 
Onderdeel A: samenvatten en presenteren 
Onderdeel B: gesprek & verslag 

Zoals je ziet, zijn onderdeel A en onderdeel B van de Taaltoets Nederlands gelijk aan onderdeel A en onderdeel B van de AKV-toets. Het verschil is dus dat je voor de AKV-toets nog twee extra onderdelen moeten afleggen.

Waar kun je de Taaltoets Nederlands maken? 

Taleninstituut Babel mag alleen de AKV-toets afnemen. Dit is niet het geval voor de Taaltoets Nederlands. Er zijn verschillende instituten in Nederland die de Taaltoets Nederlands mogen afnemen en die erkend worden door het BIG-register. De BGB Academy is één van deze instituten. 

Wil je graag de Taaltoets Nederlands afleggen om je zo snel mogelijk in te schrijven in het BIG-register? Kijk dan eens een kijkje op onze taaltoets pagina voor meer informatie & inschrijving! 

Contact
Daniella Visser

Team Opleidingen & Cursusontwikkelaar

Klaar voor de Taaltoets Nederlands?

Article

De AKV-toets wordt vervangen door taalcertificaten

3 augustus 2023

Path
Article

Dutch for Dentists: tandheelkundige behandelingen

28 september 2022

Path