Tandartsen die hun diploma buiten de EU hebben behaald, moesten de zogenaamde AKV-toets afleggen (de algemene Kennis & Vaardigheden toets). Op 17 juli 2023 heeft het BIG-register bekend gemaakt dat de huidige AKV-toets wordt vervangen door taalcertificaten.

Dit brengt een aantal veranderingen met zich mee. In dit artikel willen wij jullie graag op de hoogte stellen van deze veranderingen. Daarnaast willen wij jullie graag inzicht geven in hoe de taaltoets voor tandartsen van zowel binnen- als buiten de EU er bij de BGB Academy uit zal zien.

Vanaf wanneer?

Vanaf 17 juli 2023 t/m 1 januari geldt er een overgangsperiode. In deze periode worden de nieuwe taalcertificaten wel al geaccepteerd, maar blijft de oude AKV-toets ook nog geldig. Vanaf 1 januari 2024 zullen alleen de nieuwe taalcertificaten geldig zijn.

Veranderingen

Er zullen een aantal dingen veranderen met de invoering van de taalcertificaten ter vervanging van de AKV-toets. Hierbij zetten we een aantal veranderingen op een rijtje:

  • De taalcertificaten kunnen worden afgenomen bij meerdere taalinstituten, waaronder bij de BGB Academy. Voorheen was Taleninstituut Babel het enige instituut dat de AKV-toets mocht afnemen.

 

  • De toets moet nu bestaan uit 4 onderdelen: lezen, luisteren, schrijven en spreken voor het Nederlandse taalcertificaat. Let op: u moet ook een taalcertificaat aanleveren voor Engelse taalvaardigheid.

 

  • Het toetsonderdeel ‘kennis van het Nederlandse zorgstelsel’ komt helemaal te vervallen. Dit is de oude toets D van de AKV-toets.

Daarnaast blijft het taalniveau ongewijzigd. Om de taaltoets succesvol te kunnen afleggen, moet u een B2+ niveau hebben.


De nieuwe taaltoets bij de BGB Academy

De BGB Academy heeft de nieuwe taaltoets al ontwikkeld en wij zijn blij dat wij nu ook cursisten van buiten de EU kunnen helpen. De taaltoets bij de BGB Academy zal er als volgt uit komen te zien:

Leesvaardigheid – 100 minuten – 36 vragen – multiple choice
Luistervaardigheid – 100 minuten – 38 vragen – multiple choice
Schrijfvaardigheid – 100 minuten – 10 opdrachten – open vragen
Spreekvaardigheid – 30 minuten – 13 opdrachten – open vragen

De toets bestaat dus uit vier onderdelen die los van elkaar kunnen worden afgenomen. Al onze roosters zijn individueel dus je kunt zelf kiezen wanneer je de toets wilt maken en hoeveel toetsen je per keer wilt maken.

Alle toetsen zullen digitaal op locatie worden afgenomen onder begeleiding van een surveillant bij wie je terecht kan voor vragen.

Al onze toetsen zijn in de context van tandheelkundig Nederlands. Het is daarom belangrijk dat je hier voldoende kennis van hebt.

Eisen:

U bent natuurlijk vrij om zich in te schrijven voor de toets wanneer u denkt dat u er klaar voor bent. U heeft echter het meeste kans van slagen als u aan onderstaande eisen voldoet:

  • U beheerst Nederlands op minimaal een B2+ niveau;
  • U heeft voldoende kennis van tandheelkundig Nederlands;
  • U bent bekend met de vorm van het examen;

Examentraining

De nieuwe taaltoets van de BGB Academy lijkt qua vorm op het Staatsexamen programma II. Als u deze toets al succesvol heeft afgelegd, bent u voldoende voorbereid op de vorm van het examen om de toets bij de BGB Academy af te leggen.  Het is echter wel belangrijk dat u ook voldoende kennis heeft van tandheelkundig Nederlands.

Wanneer de vorm van de taaltoets nog volledig onbekend is, raden wij u aan om een examentraining te volgen. U kunt deze training ook bij de BGB Academy volgen. Op dit moment zijn wij de puntjes op de i aan het zetten van onze examentraining.

 

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de examentraining en/of de nieuwe taaltoets? Dan kunt u een mailtje sturen naar: denise@bgbdentistry. Wij zullen u dan een mailtje sturen wanneer u zich kunt inschrijven voor de toets en wanneer er meer bekend is over de examentraining.

Heeft u nog vragen of wilt u zich, zonder examentraining, op korte termijn inschrijven voor de taaltoets? Neem dan ook contact op met Denise voor meer informatie.

Contact
Daniella Visser

Team Opleidingen & Cursusontwikkelaar

Klaar voor de Taaltoets Nederlands?

Article

Dutch for Dentists: tandheelkundige behandelingen

28 september 2022

Path
Article

AKV-toets of Taaltoets Nederlands?

18 augustus 2022

Path