8 tips om tandheelkundig Nederlands te studeren

Om te slagen voor de Taaltoets Nederlands én om goed te kunnen communiceren met je patiënten, is het belangrijk dat je tandheelkundig Nederlands goed beheerst. Maar omdat het zo’n niche is, is het niet altijd makkelijk om goed materiaal te vinden waar je mee kunt oefenen. Met dit artikel willen we je daarom op weg helpen, zodat je straks goed voorbereid bent voor de toets en voluit met je patiënten kunt praten in een Nederlandse tandartspraktijk. 

1. Patiëntenfolders Ivoren Kruis 

Op de website van het Ivoren Kruis kun je patiëntenfolders downloaden. Deze folders liggen normaal gesproken in de tandartspraktijk om patiënten te informeren. Er zijn verschillende folders over uiteenlopende tandheelkundige thema’s. 

Lees de folders en schrijf de woorden op die je nog niet kent. Verzamel deze woorden in een woordenlijst, bijvoorbeeld op Quizlet. Vervolgens kun je oefenen met je nieuwe vocabulaire. Omdat er zoveel verschillende thema’s te vinden zijn, kun je over allerlei onderwerpen nieuw vocabulaire leren.

Je kunt de folders hier downloaden.

2. Compendium in de Mondzorg 

Eerlijk is eerlijk, het is geen makkelijk boek voor studenten die net zijn begonnen met het leren van de Nederlandse taal, maar het is wel een ontzettend nuttig boek. Zeker wanneer je al een hoger niveau hebt! Wil je meer leren dan alleen de basisterminologie en ben je op zoek naar een volledig naslagwerk in het Nederlands van de mondgeneeskunde? Dan is dit boek ideaal! Om te studeren én wanneer je werkzaam bent in de praktijk. 

Je kunt het boek hier aanschaffen.

3. Alles over het gebit

De website van ‘alles over het gebit’ is een website gemaakt door tandartsen, voor patiënten. Alle informatie wordt uitgelegd in een begrijpelijk taalgebruik. Je vindt hier informatie over de mondgezondheid, kosten en vergoedingen en de tandartspraktijk. Deze website is zeer geschikt als je wilt leren hoé dingen precies worden uitgelegd in het Nederlands, als je nieuw vocabulaire wilt leren maar ook als je meer wilt weten over de Nederlandse tandheelkunde en hoe dingen in Nederland zijn geregeld. 

Op de website staan ook een aantal video’s van het KNMT waarmee je je luistervaardigheid kunt oefenen. Een bezoekje aan deze website is in ieder geval zeker de moeite waard. 

Je vindt de website hier.

4. Het Tandheelkundig Woordenboek 

Het Tandheelkundig Woordenboek is een onmisbaar woordenboek wanneer je in een Nederlandse tandartspraktijk werkt. Daarnaast kan je het ook zeker helpen bij het leren van tandheelkundig Nederlands. Meer dan 15.000 tandheelkundige termen en vakverwante medische begrippen zijn beknopt omschreven. Het is dus geen standaard woordenboek waarbij begrippen worden vertaald van, bijvoorbeeld, Engels naar Nederlands maar je vindt hier Nederlands begrippen met een beknopte, Nederlandse, omschrijving. 

Je kunt het tandheelkundig woordenboek hier bestellen: https://www.bol.com/nl/nl/p/tandheelkundig-woordenboek/1001004007959387/

5. DentTalk Podcast

Naast het leren van voldoende tandheelkundig vocabulaire, is luistervaardigheid minstens zo belangrijk. Je moet natuurlijk kunnen overleggen met je collega’s over tandheelkundige casussen en je moet je patiënten goed kunnen verstaan. In de praktijk én op de toets! Om je luistervaardigheid te verbeteren is het belangrijk om, jawel, zoveel mogelijk te luisteren! Op deze manier kun je wennen aan verschillende accenten en spreektempo’s. Daarnaast zul je ongetwijfeld je vocabulaire uitbreiden. 

Het NTVT (Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde) heeft een podcast serie genaamd DentTalk. Zij hebben kortere afleveringen over specifieke tandheelkundige thema’s maar ook langere afleveringen met gasten. Een leuke manier om je luistervaardigheid te oefenen en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de (Nederlandse) tandheelkunde. 

Je kunt de podcast hier beluisteren: https://www.ntvt.nl/denttalk/podcast

6. Tandartspraktijk 

Tandartspraktijk is een online(en fysiek) magazine met interessante tandheelkundige artikelen en casussen. Je kunt een gratis proefabonnement nemen op het online magazine om te kijken of deze artikelen nuttig zijn voor je. Er staan verschillende artikelen in, van algemene nieuwsartikelen gerelateerd aan tandheelkunde tot vakspecifieke en technische artikelen. Het is in ieder geval een goede bron om je leesvaardigheid te oefenen, en dat komt goed van pas ter voorbereiding voor Toets A: samenvatten en presenteren. 

Dit is de website van Tandartspraktijk.

7. Dentaal Woordenlijsten 

Onze eigen ontwikkelde lesmethode Dentaal bestaat uit 16 tandheelkundige thema’s. Om je op weg te helpen met het studeren van tandheelkundig vocabulaire, hebben we vijf woordenlijsten uit het boek voor je gebundeld.

Download de woordenlijsten hier: 

Woordenlijsten Dentaal

Je kunt natuurlijk ook eigen woordenlijsten maken van nieuw vocabulaire.

Tip: voer deze woorden in op Quizlet, een online tool om vocabulaire te oefenen! 

8. Dutch for Dentists 

Op ons Youtube kanaal zijn wij een nieuwe video serie begonnen genaamd: Dutch for Dentists. Onze eerste video is inmiddels live en er zullen snel meer volgen! De eerste video gaat over de anatomie van de tand en het vocabulaire in het Nederlands. Je hoort de uitspraak van het woord, je ziet hoe het woord geschreven is én je kunt de Engelse vertaling bekijken. Elke video heeft een centraal thema en de focus ligt op het leren van tandheelkundig vocabulaire. 

Wil je ook graag tandheelkundig vocabulaire leren? Kijk dan snel eens naar onze youtube video’s! 

___

Dit waren onze 8 tips om je op weg te helpen. Hopelijk helpen deze tips je om wegwijs te worden in de wereld van tandheelkundig Nederlands. We wensen je veel succes en hopelijk kan jij binnen no-time, mét BIG-registratie, aan de slag in een Nederlandse tandartspraktijk! 

Contact
Daniella Visser

Team Opleidingen & Cursusontwikkelaar

Wil jij ook tandheelkundig Nederlands leren?

Article

De AKV-toets wordt vervangen door taalcertificaten

3 augustus 2023

Path
Article

Dutch for Dentists: tandheelkundige behandelingen

28 september 2022

Path